Jednalo se o jednu z našich prvních kuchařských škol pro dívky, kterou založil spolek Domácnost roku 1885 na oslavu stého výročí M. D. Rettigové (*1785—†1845), na jejíž odkaz navazoval.
Pomohla manželka purkmistra
Tato Česká škola kuchařská sídlila nejprve na Václavském náměstí v domě U Doušů čp. 780/18, pak ve Spálené ulici dn. čp. 76/14 U Šmerhovských (místo nějž se tu roku 1909 usadila Česká pojišťovna chovající dnes třetího úhoře Pepíka), a roku 1899 se stěhovala do nové budovy spolku v Lazarské ulici čp. 1718/3.
Pozemek na tuto třetí budovu dostal spolek Domácnost za velmi výhodných podmínek, neboť jeho předsedkyní byla manželka tehdejšího purkmistra. Projekt byl dokonce proveden zcela zdarma. Podle Ruthovy kroniky měl objekt i ústřední topení, několik kuchyní a na půdě prádelny. Reprezentační prostory zahrnovaly široké schodiště, foyer, a v prvním patře se nacházely salonky a jídelny.
Kvalitní výuka znamenala spokojené hosty a manžele
Žákyněmi školy spolku Domácnost byly pražské i mimopražské ženy a dívky, které se tu učily dle tehdejších regulí nejen vařit, ale i servírovat a plnit roli hostitelky. Školné činilo 30 zlatých měsíčně (přičemž tažný kůň stál tehdy 100 zl. a husa 8 zl.), ovšem bývalo tu vždy několik míst i pro nemajetné žačky. Ty se díky tomu mohly stát profesionálními kuchařkami či dobře placenými služebnými.
Cílem výuky bylo vštípit studentkám, aby pracovaly s kvalitními potravinami, dbaly na čistotu, používaly české názvosloví jednotlivých úkonů a předkládaly výrobky chuťově lahodné a dle bontonu správně naservírované.
Není divu, že byly pověřeny i přípravou zásnubní hostiny Martina Nedobyla (jehož známe z televizního seriálu Sňatky z rozumu v podání Jiřího Valy) a jeho budoucí druhé manželky Marie (kterou hrála Daniela Kolářová). Snoubenci i jejich hosté prý byli příjemně překvapeni, neboť – jak napsal Vladimír Neff ve svých Císařských fialkách – „spokojeně požívali skvostné menu“.
Spolek vydával i „zmodernizovanou“ kuchařku
Domácnost vydávala Kuchařskou knihu. V prvním vydání z února 1891 se v předmluvě dočteme, že spolek „podává milým a ctěným spolusestrám svým (…) kuchařskou knihu, do níž vkládá předpisy jídel, která ve spolkové kuchyni se upravila. (…). Naše kuchařská kniha má v prvé řadě na zření českou kuchyni, jakkoliv nevylučuje uznaných, ano po většině zdomácnělých již u nás jídel z ciziny.“
I když tato kuchařská kniha vycházela opakovaně ve velkých nákladech ( nejvíce se jí prodalo roku 1948), byl spolek Domácnost o rok později zrušen.